Dhály
Výraz dhál označuje obecně luštěninu, tedy jednu z hlavních surovin indické kuchyně. Čočka, fazole a hrách tvoří základ polévek i jiných jídel, zejména kaší. Lidé na venkově jedí prosté kaše velmi často a stačí jim k tomu obyčejné chlebové placky.
Pokud má dhál podobu polévky, často se nalévá na rýži. Jindy může být velice hustý a kořeněný, smíchaný se zeleninou a podávaný s indickým chlebem. Většinu luštěnin je třeba vařit pomalu a dlouho, což odpovídá indickému způsobu života, který také nikam nespěchá. Přidává se velmi široká škála koření a výsledek tak přímo překypuje chutěmi.
Setkat se můžete například s následujícími druhy dhálů: prostý indický dhál, červená čočka a omáčka z rajčat a cibule, ostrá bombajská čočka, zeleninové a čočkové kari, pikantní cizrna s cibulí a rajčaty nebo čočka s purí.