Chlebové placky
ndický „chléb“ představují nekvašené ploché placky, které tvoří obvyklou přílohunejrůznějších jídel. Používají se ale také k přidržení nebo nabírání jídla, čímž nahrazují talíře a příbory.
Příprava placek je velice snadná. Sestávají pouze z mouky a vody, občas malé příměsi koření a správný tvar získávají hnětením a válením. Pro přípravu kvalitních placek se v Indii často používá lehce vydutá pánev, které se říká tava. Běžně se ale setkáte i s pečením v hliněných pecích jako za dávných časů. Některé druhy placek, jako třeba nán, se připravují tak, že se připlácnou na horkou stěnu pece a za chviličku jsou hotové. Placky bývají velmi dobré, nenechte si je ujít. Podávají se ještě horké, pec v jídelně většinou peče po celý den. Zásoby se nedělají, neboť tento chléb rychle vysychá. Nejběžnějšími druhy chlebových placek jsou čapátí, bhútory, nán, kořeněné paráty z hrubé mouky a purí.